fbpx

【電繪軟件2022有哪些?】為你推薦最好的繪圖app——Clip Studio Paint

電繪軟件比較

【電繪軟件2022有哪些?】

為你推薦最好的繪圖app

Clip Studio Paint

電繪軟件比較

推薦給電腦繪畫新手

選擇適合你的電繪app

電繪軟件比較,哪款比較好?

如果你對電腦繪圖有興趣,作為繪圖新手,或是設計師,想要創造出屬於自己的人物、公仔、角色、頭像icon、logo商標等電繪素材,卻不知從何入手,本文就為你介紹電腦繪圖軟體有哪些。

PhotoshopAI等電繪軟體外,還有更多電繪app適合新手上路。

只需要使用一塊電繪板,以及合適的繪圖app,你就能繪製出別具特色的電繪素材。

於2021年的大熱電繪工具,分別為Clip Studio Paint和Procreate,到底哪一款更好?以下將會對比較Clip Studio Paint和Procreate,並介紹兩款之大不同,推薦適合你的電腦繪圖軟體。

Clip Studio Paint 是值得推介的繪圖軟件嗎?

電繪班軟件

Clip Studio Paint 能繪畫插圖和漫畫(包括黑白漫畫和彩色漫畫),更能繪製動畫等多種電繪素材,為功能豐富的電繪app。

優點:
1. 能自訂筆刷,每個月會更新超過1000筆素材
2. 配備了最新的 AI 技術,可以完成從為繪圖著色到動畫自動著色的所有操作
3 . 是少數可以支援導入和匯出PSV、CMYK、Photoshop、PDF等格式的軟體
4.除了電腦版外還有iPad/iPhone/Galaxy/Android/Chromebook版本
5.官方提供30天免費試用版本

缺點:
1. 動畫中不提供音頻支援,用戶必須從第三方站點獲得外部工具以添加音軌或檢查時間
2. 不直接管理字體,只使用電腦系統中安裝的字體

Procreate 適合電繪新手使用嗎?

Procreate

Procreate 適用於 iOS 和 iPad OS 的光柵圖形編輯軟件,適用於電腦繪圖,其主要目的是追求Apple Pencil 在平板電腦繪畫時模擬現實作畫的感覺,Procreate擁有混合模式選項、圖層管理等,以達至繪圖自然和逼真的效果。

優點:
1. 提供廣泛範圍的畫筆,用戶可以創建屬於自己的畫筆,也可使用其他用戶創建的畫筆組合
2. 擁有導出影片功能,快速呈現繪畫過程

缺點:

1. 沒有可用的向量功能,很難繪製平滑線
2. 調整圖層
3. 不能將整個文檔的顏色設置統一調整,只能更改單個圖層的顏色、飽和度或對比度。
4. 只支援蘋果系統
5. 沒有免費版本,必須付費才能使用

兩款繪圖軟件比較後,Clip Studio Painter更佳

比較Clip Studio Painter 和Procreate兩款電繪軟件後,可見不論在功能、系統上和體驗上,Clip Studio Painter更勝一籌,更適合電繪新手,或想繪畫出專業級別作品的熟練設計師。

如果你還在心思思想下載繪圖app,開展你的電繪之旅,小編十分推薦你報名點止學嘢的電繪入門課程Clip Studio Paint,此電腦繪畫課程由專業的電繪插畫師任教,讓你學會Clip Studio Paint軟件及電繪板的使用方法和竅門。在這個電繪課中,你能練習繪製不同的電繪素材,充分掌握Clip Studio Paint教學內容,創造屬於你的獨一無二的作品。

電繪入門課程

 

10 thoughts on “【電繪軟件2022有哪些?】為你推薦最好的繪圖app——Clip Studio Paint

  1. Avatar
    麥樂雞 says:

    冇㗎wor,都係自己去書店睇下有冇電繪教學書黎睇下,新手初學電繪嘅時候,唔會咁快畫原創,都係要搵個鐘意嘅電繪師睇下佢點畫,抄下佢嘅畫,咁先會有更多動力同成就感,所以嘗試真係好重要!

  2. Avatar
    胃詩里 says:

    我都係電繪初學者,對電腦繪圖零基礎,而家就係自己試緊畫自己鍾意嘅人物,將圖層較成半透明,然後自己喺上面開返一個圖層,勾勒返啲線條同輪廓出黎。唔知咁樣自學電繪岩唔岩?

    • Avatar
      火箭兵團 says:

      我以前都係咁,你慢慢畫畫下就會知道有啲咩位需要改善,例如邊度做勾線之類。我當初學電繪都係直接搵自己想要嘅畫風然後抄住佢畫,自自然然就會慢慢搵到自己想要嘅嘢,跟住就要花時間落去練習電繪。

    • Avatar
      精算師 says:

      好正常架,個個初頭學畫畫都係咁,唔代表你唔適合畫電繪。不過隻手係都要練返黎嘅,你畫得多,就會進步。如果你日日都練習電腦繪圖,日日畫,日日練習,慢慢你就會控制到,畫畫就好似踩單車咁,一開始你會好驚失平衡,但都係通過慢慢練習,你就會掌握得到。

  3. Avatar
    leunggg223 says:

    用繪圖軟件真係好,已經從此愛上電繪,因為如果用真筆畫畫真係超級麻煩,冇得好似繪圖app咁設定圖層,如果畫錯左之後就要刷完重新畫過

    • Avatar
      雨夜的浪漫 says:

      冇錯,呢個就係點解我要學電繪嘅原因,有好多優點都係用手拎真筆媲美唔到,當然用真筆畫都有佢嘅可取之處。但而家網絡世界,電繪大行其道,見到好多廣告都有用手繪元素,學識點畫電腦繪圖,除左係為興趣之外,都有助你搵工賺錢

  4. Avatar
    酒紅色的❤️ says:

    最近好想學電繪,想成為2022年新技能,但基本功都未有,又唔知點樣簡電繪軟件,有啲咩適合新手起步學?例如我而家唔知用邊款畫筆畫草圖起稿,唔識點樣用畫筆填色,填色個陣總係好大壓力,好難填得好,同埋構圖例如身體結構個啲都唔識,所以好想step by step咁學電繪

    • Avatar
      bye-bye2021 says:

      可以先買電繪板泥畫,例如Wacom嘅畫板,配合電繪軟件,你鍾意點畫都得,畫油畫又得,素描都得。新手最緊要多啲嘗試,有心學,同埋都要簡返款適合嘅電繪軟件

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。

想查詢課程?WhatsApp即時回覆