fbpx

ZOOM 已經OUT? Gather.Town 網上會議大熱!

「我嘅訴求喺番工!」虛擬辦公室 實行邊玩邊做

疫情之下Work form home已經成為工作常態,好多人因為長期困係屋企失去社交而覺得寂寞,所以最近一款視訊媒體「Gather Town」就迅速彈起!

Gather Town推出虛擬辦公室比大家可以創立属於自己嘅角色,更可以設計辦公室內部環境,例如會議室、Pantry或遊戲室等等,同事開啟鏡頭加入後就可以隨時隨地用視訊或文字溝通,呢款軟件不禁令人聯想起玩Minecraft或The Sims,可以創做自己喜愛嘅角色同空間,如果你都對空間改造類型嘅遊戲有興趣,相信呢款軟件都會吸引到你,實行工作於娛樂。

當中有不少得意功能,例如當同事角色「行近」你,就會開啟視訊同聲音功能,同現實中同事親身行過嚟同你傾計一樣。除此之外,虛擬會議室入面有白板提供,同事只要點選白板就可以共同書寫,比起只有視訊而言,不再局限只有畫面同聲音,有更多互動性,自然工作更有效率!另外遊戲室內有不同小遊戲,放break時同事們可以一齊玩入面嘅小遊戲,放鬆之餘又可以增進感情。

Gather Town重有不同進階功能,細微至辦公室地板及牆壁都可以獨立設計,打做自己鐘意的工作空間,發揮創意外工作都會有更多動力!Gather Town可以打破冷漠嘅線上溝通,增加人與人的互動。疫情期間其實不少公司都發現同事Work form home工作更有效率,就算疫情過去,線上工作無疑都會成為以後的工作型態,用一個有「溫度」嘅軟件作為同事之間嘅橋樑,相信喺不少公司的一大福音。

發佈回覆

你的電郵地址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

WhatsApp chat